Wia is een echt buitenmens en das niet zo gek met haar groene roots. Opgegroeid met tuinierende ouders en voorouders als fruitteler en imker.
“Met die groene vingers was ik alleen in mijn eigen tuin actief, totdat ik het ontwerpvak ontdekte waarmee ik de vele tuincreaties in mijn hoofd kon realiseren. Bij de OntwerpAcademie in Boskoop heb ik de hbo-vakopleidingen Tuinontwerper, Biodivers ontwerpen en Plantenkennis gevolgd.”
Typisch Wia is ook, dat zij zichzelf blijft ontwikkelen. Zo probeert ze in haar eigen vaste planten- en moestuin allerlei combinaties uit en volgt ze aanvullende opleidingen zoals Toegepaste Beplantingsleer voor nog meer kennis over de toekomstbestendigheid van beplanting en het benodigde beheer.
De afgelopen 15 jaar
was Wia al een ‘bezige bij’
in de organisatie van studie-dagen en congressen voor
het onderwijs onder de naam
Wi-Active Eventmanagement.
De afgelopen 15 jaar was Wia al een ‘bezige bij’ onder de naam WiActive Eventmanagement actief in het organiseren van congressen en studie-dagen voor het
onderwijs.
Wia gelooft dat bewustzijn de eerste stap is naar verandering en informeert je graag over hoe tuinen een positieve impact kunnen hebben op het milieu en de lokale ecosystemen.
Deze tijd vraagt om tuinen die niet alleen mooi en functioneel zijn.
TuurlijkWia staat synoniem voor een groene toekomst, dat wij weer in contact komen met de natuur. Ze streeft ernaar om duurzaamheid te integreren in elk aspect van haar werk. Van de keuze van planten en materialen tot het ontwerp en onderhoud van tuinen.
Wia gebruikt zoveel mogelijk lokale materialen & planten en moedigt het gebruik natuurlijke bestuivers en andere nuttige dieren aan. Ze deelt graag kennis en inspireert anderen om klimaatvriendelijk te tuinieren en samen te werken aan een groenere toekomst. Tuinen vormen belangrijke schakels in het creëren van waardevolle groengebieden. In Nederland zijn veel particuliere tuinen, ca 6600 hectare, dat is meer oppervlakte dan de Hoge Veluwe. Aanwezigheid van groen is belangrijk voor onze gezondheid. We voelen ons prettiger, het beschermt ons tegen weersinvloeden, het beperkt geluidsoverlast en veel groen zorgt voor waardevermeerdering van je woning!
Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om te zorgen voor een betere leefomgeving. In haar ontwerpen neemt Wia de volgende aspecten mee:
Ik ontmoet je graag op jouw locatie om samen alle tuinwensen te bespreken. Zo krijg ik een goed beeld van jouw unieke woonsituatie, je leefstijl en de omgeving. Als ontwerper ben ik er om jouw ideeën tot leven te brengen en je te inspireren.
Het onwerpproces bestaat uit verschillende stappen:
- inventarisatie voor het programma van eisen en wensen op basis van het kennismakingsgesprek,
- analyseren van alle gegevens voor een goed concept met een visie op de buitenruimte,
- ontwerp waarin het idee wordt vormgegeven in een schetsontwerp, voorlopig ontwerp met de verdere uitwerking en definitief ontwerp.
Ik vind het belangrijk dat er een klik is tussen opdrachtgever en ontwerper, dat is de eerste stap naar een succesvol en uniek tuinontwerp.
Hopelijk mag ik na dit gratis adviesgesprek een offerte voor je maken met daarin de door jou gewenste werkzaamheden; van alleen een advies of schetsontwerp tot een volledig inrichtingsplan.
Een schetsontwerp is een voorlopige indeling voor de nieuwe tuin. Hierin verwerk ik alle informatie uit onze eerste kennismaking als programma van eisen. Daarnaast zijn allerlei andere gegevens nodig, zoals:
- de maatvoering van het perceel, kavelgrenzen, hoogteverschillen, kabels en leidingen
- de groeiomstandigheden (grondsoort, oriëntatie op de zon, wind), eventueel bestaande beplanting
- de zichtlijnen en looproutes
- andere omgevingsfactoren (ligging in de wijk, geluid, privacy etc.).
Hiermee kan ik aan de slag voor het maken van een analyse voor een uniek en creatief concept. In een vervolgafspraak bespreek ik met je of het schetsontwerp je aanspreekt voor de volgende stap: het voorlopig ontwerp.
In een voorlopig ontwerp presenteer ik de ontwerpkeuzes met een plattegrondtekening, ruimtelijke schetsen en sfeerimpressies. Aan de hand hiervan bespreken we ook, of het plan past binnen het budget. Eventuele aanpassingen neem ik mee naar de volgende stap: het definitieve ontwerp.
Met alle puzzelstukjes op hun plaats presenteer ik het definitieve tuinontwerp. Aan de hand van een gedetailleerde plattegrondtekening en andere visuele 3D-presentaties geef ik je een goed beeld van de inrichting waarbij de beplanting in grote lijnen bedacht is. Je kunt bijvoorbeeld goed zien waar bomen staan en welke kroondoorsnede de bomen hebben.
In een A3-presentatiemap ontvang je:
- Het uitgewerkte concept met gedetailleerde tekeningen zoals een plattegrond, aanzichten, doorsnedes en diverse perspectiefimpressies.
- Een overzicht van alle materialen (verharding, verlichting etc) met bijbehorende investering.
- Een beplantingsindicatieplan (BIP) waarin ik een idee geef over de hoogte, vormen, texturen en kleuren van geschikte beplanting voor jouw tuin.
De beplantingskeuze zelf is een apart detailontwerp die ik vormgeef in een beplantingsplan.
Bij het kiezen van de juiste planten, zorg ik voor een selectie klimaatbestendige planten die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan de biodiversiteit in jouw tuin. In het plan zie je een gedetailleerde uitwerking met een uitgekiende plantenkeuze die jouw gewenste tuinstijl versterkt.
Het beplantingsplan is inclusief
- een uitgebreide plantenlijst
- plantenkalender met seizoensbeeld
- advies voor het beheer en onderhoud
- begroting.
Ik zorg voor een naadloze samenwerking met mijn netwerk van betrouwbare hoveniers om ervoor te zorgen dat elk aspect van jouw tuin vakkundig wordt uitgevoerd.
Of, misschien ben je zelf handig? Dan kan ik een werkomschrijving voor je maken met gedetailleerde uitvoeringstekeningen.
IJsseldijk 9, 8194 LA Veessen, Nederland
Mobiel: 06 22 93 72 93
Mail:
hallo@tuurlijkwia.nl
© 2023. Alle rechten voorbehouden - TuurlijkWia